Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

W dniach 11-25 listopada zapraszamy do Muzeum Toruńskiego Piernika na warsztaty,

pokazy, degustacje kulinarne, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Projekt łączy dwa elementy dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza gęsinę i piernik, które odnoszą się bezpośrednio do tradycji regionalnych obchodów Święta Niepodległości, wpisując się w tradycje świętowania dnia św. Marcina oraz św. Katarzyny. Przewiduje się wiele wydarzeń: warsztaty, pokazy, degustacje kulinarne, prelekcje, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Ma to na celu rozbudzenie świadomości patriotycznej i zapoznanie z historią kulinarną Pomorza i Kujaw. Będzie to smaczna lekcja historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.